Bemutatták a Dorogi válogatottak - Válogatottak Dorogon című kiadványt
Sport
2021. okt. 14.

Bemutatták a Dorogi válogatottak - Válogatottak Dorogon című kiadványt

A dorogi csapat legsikeresebb korszaka

Dorog sporttörténetének egyik jelentős szeletét, a dorogi futball fénykorát dolgozza fel Dankó József: Dorogi válogatottak – Válogatottak Dorogon című, valóban hiánypótló kiadványa, amelynek bemutatóját a művelődési házban, október 12-én tartották.

A Dorog Város Barátainak Egyesülete által kiadott Dorogi Füzetek 56. kötetének bemutatását Dlusztus Imre, az 1000 válogatottat felvonultató „Meggypiros mezben” című kötet társszerzője vállalta. Kiemelte, Dankó tanár úr alapos és nagyszerű munkát végzett.

Dlusztus Imre és Dankó József

Röviden elemezte a magyar futball történetét és korszakait is, és hangsúlyozta, hogy annak legszebb időszaka éppenséggel egybeesett a dorogi csapat legsikeresebb időszakával, aminek bizonyítéka 24 idény az élvonalban, 5 „Vidék legjobbja” cím és egy kupadöntő, valamint nem egy nagycsapat „skalpja”. A nagy korszak egyik jelenlévő tagja, dr. Bartalos József megjegyezte: 1963-ban mind a 7 budapesti csapatot legyőzték Dorogon.

A kötet a magyar labdarúgó válogatottban valaha szerepelt egykori dorogi futballistákat és szerepüket mutatja be a válogatottba kerülésük sorrendjében, és részletesen foglalkozik a dorogi csapat 39 mérkőzésével is. A nagy rangadók, a Népstadion légkörét Dankó József elevenítette meg szemelvényeivel a bemutatón.

A dorogi sportélet újabb értékes kiadványát Szabó Gyula, a dorogi labdarúgás történetének egyik legnagyobb ismerője lektorálta. Az izgalmas olvasmány éppúgy átélhetővé teszi a korabeli eseményeket és hangulatot a régi dorogi csapatot játszani látó generációk, mint a jelen korban szembesülők számára.