Wieszt József emlékkiállítás és díjátadások a magyar kultúra napján
Kultúra
2022. jan. 21.

Wieszt József emlékkiállítás és díjátadások a magyar kultúra napján

A Himnusz születésnapján

Dorog Város Képviselő-testülete a magyar kultúra napján a 70 esztendővel ezelőtt született dorogi grafikus, festőművészre Wieszt Józsefre emlékezett a művelődési házban megrendezett ünnepen.

Köszöntőt mondott dr. Tittmann János polgármester, aki hangsúlyozta Dorog kiemelkedik a nagyszerű teljesítményt nyújtó művészek számában. Ismét lehetőségünk nyíllik itt a Dorogi Galériában egy kiváló dorogi művész alkotásainak bemutatására.

A köszöntőt követően került sor a képviselő-testület által alapított díjak átadására.

A városi köztájékoztatás érdekében, a történelmi jelentőségű dorogi események megörökítésében és archiválása érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő munkája elismeréseként Faragó Rudolf Pro Urbe Díjat vehetett át.

Kapa Melinda, a Petőfi iskola pedagógusa Dorog művészeti életének gazdagításáért, városunk jó hírének szolgálatában végzett kiemelkedő munkájáért Rauscher György díjat kapott.

Wehner Tibor, Munkácsy-díjas művészettörténész Wieszt József életművét részletesen méltatta. Legkiemelkedőbb alkotásai a grafikák, amelyekből több tucat megtekinthető a galériában. Számos rézkarc, nyomat és néhány hiperrealisztikus festmény is helyet kapott a kiállítótér falain.

Az életmű bő, rengeteg munka, még több gondolat a képeket. A társadalom önpusztítása, az ember természethez való viszonya és dorogi bányászati objektumok. Wehner Tibor kiemelte: - Az 1951-ben született, 2007-ben eltávozott művész munkásságát mérlegelvén, most már biztosan kijelenthetjük, fájdalmasan korán zárult le rövidre szabott életútja és alkotói pályája. Aktív művészeti tanulmányokat követően kezdhette meg 1973-ban az Egri Tanárképző Főiskolán befejezett tanulmányokat követően, vagyis csak három és fél évtized adatott meg életműve megalkotására, amely kezdetben a magyar grafikai művészetek fővárosához, Miskolchoz, majd rövid ideig Szentendréhez és 1989-től haláláig szülővárosához, Doroghoz, valamint Esztergomhoz kapcsolódott. Kiemelte, hogy a fővárosi művészeti pezsgéstől mindig távol, vidéki színtereken élt és tevékenykedett. Azonban a szakma, és a kollégák számon tartották, hogy a rendkívül magas színvonalú modern magyar grafika egyik legtehetségesebb művelőjeként készíti műveit.

Bánhidy László, az Esztergomi Művészek Céhének korábbi elnöke személyes kapcsolatuk néhány felvillantott pillanatfelvételével tette elevenné a nagyszerű művész alkotó éveit.

Köszönettel tartozunk Wieszt Mártának a grafikákért, Bánhidy Lászlónak a magángyűjteményéből, illetve Szabó Juditnak, az Esztergomi Művészek Céhétől érkezett képanyagért.

A különleges tárlatot február 2-ig bárki megtekintheti a művelődési házban.