Átadták a felújított F-típusú vágathajtó gépet
Sport
2022. nov. 12.

Átadták a felújított F-típusú vágathajtó gépet

Ünnep a Reimann-miniverzumnál

Ünnepélyes keretek között leplezték le a felújított dorogi F-típusú vágathatójtógépet a miniverzum előtti téren. A világszabadalom a mai napig számos országban teljesít szolgálatot.

Az Altsteiner Blaskapelle zenekar köszöntő muzsikáját követően Szenkovics Edina, a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum szakmai vezetője elmondta, hogy a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány és a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület természetjáró szakosztályának támogatása tette lehetővé, hogy az F-típusú vágathajtógép megújuljon.

Glevitzky István, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány elnöke elmondta, hogy az F-típusú vágathajtógépekre 1949-ben dorogi feltalálók: dr. Ajtay Zoltán, Szilárd József és Koszorús István tettek találmányi bejelentést. Az első kísérletek a Dorogi Szénbányák Tokod-Altárói bányaüzemében kezdődtek az F-1 típusú kézi réselő szerszámmal. 

A Reimann előtt látható gép 1984-ben még "dolgozott" Lencsehegyen.

Dorogon a bányászat 222 éves múltra tekint vissza (1781-2003). Számtalan műszaki-technológiai újítás született a térségben, többek között olyan területeken, mint a vízvédelem és a fejtéstechnológia, de a vágathajtás és a homokkitermelés gépesítése is Dorogon fejlődött.

2016-ban a Dorogon található F-típusú vágathajtógép bekerült a Megyei Értéktárba.

Fotó: dorogimedence.hu