Közbiztonsági fórum: az előző évekhez viszonyítva idén nőtt a gyalogos balesetek száma
Közügy
2022. nov. 23.

Közbiztonsági fórum: az előző évekhez viszonyítva idén nőtt a gyalogos balesetek száma

Jellemzően a 70–90 év közötti személyek szenvedtek súlyos sérüléseket

November 16-án a Dorogi Rendőrkapitányság adott otthont az Esztergomi Járásban megtartott Közbiztonsági Fórumnak.

A megbeszélésen részt vett Farkas Gábor r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány, az Esztergomi és a Dorogi Rendőrkapitányságok területéhez tartozó települések vezetői, a polgárőrségek vezetői, a közterület felügyelőségek képviselői, illetve a két rendőrkapitányság munkatársai.

A fórumon értékelték a terület 2022-es év első 10 hónapjának közlekedésbiztonsági helyzetét, továbbá az esztergomi Mária-Valéria hídhoz kapcsolódó migráns útvonal rendőri feladatairól kaptak tájékoztatást a jelenlévők.

A közlekedésbiztonsági helyzet értékelése során elhangzott a közlekedési balesetek számának, okozóinak, okainak statisztikai alakulása. A balesetek megelőzése, illetve közlekedési szabálysértések és bűncselekmények kiszűrésére tett rendőri intézkedések, továbbá a Dorogi és az Esztergomi Rendőrkapitányság közös közlekedésrendészeti ellenőrzései is értékelésre kerültek.

Kiemelték, hogy a Dorogi Rendőrkapitányság területén az előző évekhez viszonyítva idei évben megnőtt a gyalogos balesetek száma, melyek során jellemzően idős, 70 – 90 év közötti személyek szenvedtek súlyos sérülést. Kiemelték, hogy a balesetet okozók körében nőtt a 70 - 80 év közötti járművezetők száma.

Fentiek alapján a Dorogi Rendőrkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága felhívja a figyelmet a körültekintő közlekedése. Figyelmeztessék a környezetükben élő időseket arra, hogy kellő óvatossággal keljenek át az úttesten, valamint hogy ne takarásból lépjenek le a járdáról. Parkolókban való közlekedésük során ügyeljenek a mozgó járművekre.  Kérjük a járművezetőket, hogy kiemelten figyeljenek az idősebb korosztályra közlekedésük során.

Az adventi időszak közeledtével a nagyobb üzletek, bevásárló központok, piacok környezetében főként a hétvégéken megnövekszik mind a gépjárművek, mind pedig a gyalogosok száma. Ügyeljenek, hogy egy rossz döntés ne árnyékolja be az ünnepi időszak közeledtét.

Előzékeny segítő magatartással a közlekedési balesetek nagy száma megelőzhető!

Forrás: Komárom MRFK (sajtóközlemény)