Lencsés Lajos érdemelte ki a Dorogiak Dorogért kitüntetést
Kultúra
2023. jan. 20.

Lencsés Lajos érdemelte ki a Dorogiak Dorogért kitüntetést

Január 18-án, Lencsés Lajos világhírű oboaművész 80. születésnapján különleges koncert várta a zenekedvelőket a Budapest Music Centerben.

Dorogról mintegy félszázan utaztak a művész tiszteletére szervezett hangversenyre, ahol megszólaltak Farkas Ferenc, Weiner Leo a konzervatív 20. századi zeneszerző darabjai mellett Kodály és a kortárs magyar zene legismertebb alakja, Kurtág György zeneművei az ünnepelt és a Budapesti Vonósok előadásában.

Az eseményen adták át a Dorogiak Dorogért Alapítvány kitüntetését, amelyet az idén Lencsés Lajos érdemelt ki. Az oboaművészt munkásságának, aktivitásának elismeréseként és köszönetként emlékplakettben, valamint díszoklevélben részesítték, amelyet az alapítvány elnöke, Szabó-Berghauer Zoltán adott át a koncerten.

Lencsés Lajos személyében olyan dorogi művészt tisztelhetünk, aki világhírű karriert mondhat magáénak, mégis gyakori vendége szülővárosának előadóként, egyszerű dorogi polgárként egyaránt.

„Számos tanulmány, kritika sora jelent meg, előadóművészetét méltatva szerte a világon, de a közelmúltban Stuttgartban – ahová legerősebben kötődött, kötődik pályafutása során – egy külön kötettel is tisztelegtek kivételes tehetsége előtt.

Dr. Tittmann János polgármester szintén a hangversenyen ragadta meg a lehetőséget, hogy Dorog zenei nagykövetét, az egyszerű, de „nagyszerű” világjárt dorogi polgárt 80. születésnapján köszöntse városunk nevében.