Magyar kultúra napja: 100 éves a művelődési ház
Kultúra
2023. jan. 20.

Magyar kultúra napja: 100 éves a művelődési ház

Kettős kiállítás a retro és a fotóművészet jegyében

A magyar kultúra napját kortárs fotókiállítással ünnepeltük művelődési házunk alapkőletételének 100. évfordulóján. Január 20-án a konferenciateremben tartott megnyitón részt vett dr. Tittmann János polgármester, a városi intézmények vezetői, civil szervezetek képviselői és számos művészbarát.

Szendi Ágnes, az Erkel-zeneiskola művésztanárának Schubert-játékát követően Szabó-Berghauer Zoltán intézményvezető megemlékezett az egy évszázados művelődési ház élményekkel, történetekkel teli múltjáról, majd felkérte Eifert János Balogh Rudolf-díjas fotóművészt a kiállítás megnyitására. A Kép-Szín-Tér Fotóművészeti Műhely Egyesület egy évvel ezelőtt a művelődési házban eltöltött alkotónapjának eredményeként születtek meg a pillanatfelvételek, a kordokumentumok, amelyek a ház különleges részleteit mutatják be. A közönségnek tárlatvezetést tartott a fotóművész a megnyitó zárásaként.

Eifert János hangsúlyozta, a kiállító egyesület célja az alkotók, a fotográfia iránt érdeklődést mutató emberek összefogása mellett az értékteremtés. Dorog 100 esztendős épületének talán sosem látott részletei, művészi megközelítésben mutatják meg az alagsorban, a padláson megbúvó tárgyi értékeket.

A Dorogi Galériában egy hangulatébresztő kiállításon a megjelentek bepillantást nyerhettek a művelődési ház évtizedeinek kiemelkedő eseményeibe statikus és mozgóképeken keresztül.