Tértől-térig tartott a hagyományos május elsejei felvonulás
Közügy
2023. máj. 1.

Tértől-térig tartott a hagyományos május elsejei felvonulás

Több száz sportoló, sok-sok dorogi civil szervezet vonult fel május elsején, a hagyományos közösségi ünnepen

A tisztességes munka, a munkájukból becsületesen élők ünnepén a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányászzenekarának felvezetésével vonult a menet városunk utcáin. A Hoós Sándor karmester által vezényelt zenekar indulóira az idén is sokan csatlakoztak a felvonuláshoz, amely a Hősök terétől az Otthon térig tartott.

Volt olyan felvonuló, aki már 1948-ban is részese volt a közösségi ünnepnek – ezúttal, 92 évesen is végigsétálta a csaknem 2 km-es utat.

A zenekar térzenéjét követően dr. Tittmann János polgármester méltatta az ünnepet, köszönte meg a sok száz felvonuló részvételét: 1817-ben adták közre a brit munkások követeléseit: 8 óra munka, 8 óra rekreáció, 8 óra pihenés. 1955-ben XII. Pius pápa május elsejét Munkás Szent József ünnepnapjává nevezte ki. Május elseje jelentése azóta sem változott meg. Az elmúlt évszázadok során, ma is és a jövőben is szükség lesz a munkájukból élők érdekeit védő társadalmi erő felmutatására. Ma és a jövőben is öröm a munka és a munkateljesítményre képes ember ünneplése és dicsérete.

A művelődési ház előtti téren sör, virsli, üdítő várta az érkezőket Dorog Város Önkormányzatának köszönhetően.

Köszönjük a Dorogi Bányász Zenekar közreműködését!

A zenészek a reggeli zenés ébresztőt követően vezették a menetet tértől-térig.