Az 1963-as Miner's Gala-ra emlékeztek a bányász válogatott tagjai
Sport
2023. jún. 15.

Az 1963-as Miner's Gala-ra emlékeztek a bányász válogatott tagjai

Sporttörténelmi pillanat részesei voltak a skóciai Miner’s Gala hatvanadik évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezés részvevői.

A magyar bányász utánpótlás-válogatott hatvan évvel ezelőtti skóciai vendégszereplésére emlékeztek szerdán a Dorogi József Attila Művelődési Házban. A rendezvény keretében online „találkozhattak” egymással az egykori ellenfelek is.

Az önkormányzat, a dorogi labdarúgás képviselői és a skót bányászszövetség közös rendezvényének „dorogi helyszínén” jelen voltak az alkalmi nemzeti tizenegy egykori labdarúgói, de az időközben elhunyt csapattagok hozzátartozóit és barátait is meghívták. A megemlékezésre személyesen jött el dr. Bartalos József, Karába János, az egykori dorogi csapat játékosai és Kovács Csaba, a tatabányai bányász sportolója.

A főszervező Szabó Gyula sporttörténet kutató és krónikás volt, a konferencia keretében pedig élő online videós kapcsolatot létesítettek Dunfermline városával, a beszélgetést narrátorként vezette dr. Kálmán László skóciai magyar főkonzul.

Mint ismert, a magyar bányász válogatottat 1963 májusában hívták meg a skóciai bányásznapra, ahol egy három mérkőzésből álló labdarúgó tornán vett részt. A csapat edzője Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás hátvédje volt, aki dorogi, tatabányai, illetve a komlói klub játékosait vitte magával.

Az online videókapcsolat során Jászberényi Károly dorogi alpolgármester köszöntötte elsőként a skóciai résztvevőket, aki kiemelte: egy város életében kiemelten fontosak az ünnepek. Véleménye szerint a két oldalt a bányászat és a futball köti össze.

Dankó József korábbi alpolgármester, a dorogi sporttörténet lelkes kutatójaként beszélt az olasz Torino FC „Grande Torino” néven elhíresült, legendás csapatának magyar edzőjéről, Egri-Erbstein Ernőről, a magyar és a skót futball jelentőségéről, illetve a helyi labdarúgás legszebb éveiről. Felidézte korábbi kutatásainak eredményeit és említette, hogy 32 olyan futballista és edző van az NBI-ben, aki Dorogon és a válogatottban is megfordult.

Ezt követően Jim Leishman, Dunfermline város polgármestere, korábbi labdarúgó egy oklevelet adott át virtuálisan a dorogiak részére annak elismeréseként, hogy kifejezetten fontosnak tartja a sportbarátságot, a bányász hagyományok megőrzését, a sporton keresztüli együttműködést és a nemzetközi megjelenést. Felidézte, hogy a hatvan évvel ezelőtti tornán a magyarok és a skótok is remekül játszottak és örömtelinek nevezte, hogy hat évtized elteltével is őrzik a közös emlékeket. Megköszönte mindenkinek, aki létrehozta az eseményt.

Ifj. Buzánszky Jenő, az egykori csapat edzőjének fia, illetve Magyar Zoltán, a Magyar-Skót Baráti Társaság elnöke is köszöntötte a résztvevőket. A videókapcsolat közben egyébként megtudhattuk azt is, hogy a Skóciai Futball Múzeumban külön részt szentelnek Magyarországnak és a mai napig nagy becsben tartják Puskás Ferencet is, aki az 1960-as Bajnokcsapatok Európai Kupája (BEK) Glasgowban megrendezett döntőjében négy gólt lőtt. A magyar válogatott korábbi játékosai közül dr. Bartalos József, Kovács Csaba, Karába János baráti beszélgetése a skót kapussal az esemény legfelemelőbb pillanatát jelentette.

Szöveg: Walczer Patrik (24 Óra); Fotók: Dorog Város Önkormányzata