Június 20-án megkezdődik a "Zöld város program" kivitelezése a Mária utcában
Közügy
2023. jún. 20.

Június 20-án megkezdődik a "Zöld város program" kivitelezése a Mária utcában

Zöld város program - A "piac" mellett a kórházpark is megújul

Június 20-án megkezdődik a "Zöld város program" kivitelezése a Mária utcában. 2019-ben Dorog Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be az akkor elérhető uniós forrásokra, amely a város zöldfelületeinek növelését, a belváros, konkrétan a Mária utca területrendezését tűzte ki célul.

A pályázat részét képezte a kórházpark és a Mária utca közepén található kereskedelmi egységekkel tűzdelt terület rendezése, megszépítése. Egy kortárs, a mai kor igényeit kielégítő épületbe kerülnek az eddig ezen a területen tevékenykedett vállakozók, mellyel megoldódik a Mária utcában (posta mellett) található területrész rehabilitációja (foghíjbeépítése). Továbbá a posta mellé napi szinten kitelepülő őstermelők is megfelelő helyet kapnak a részben fedett épületrészben, amelyben női, férfi és akadálymentes mosdókat is kialakítanak.

Nem akar többet az önkormányzat, mint ami volt és van jelenleg is. Csak egy igényesen kialakított kereskedelmi területet, mely minimálisan csökkenti a parkolóhelyek számát (8 parkolóhely kerül felszámolásra), illetve minimálisan csökkenti a parkolóban található faállományt (9 db fa kerül kivágásra). A tavalyi évben, ismerve a piac építésével járó parkolók és fák számának csökkentését az önkormányzat közel 26 db új parkolót létesített a Rákóczi és Mária utcában, valamint a MOL pályázatán nyert 70 db fa és közel 60 db babérmeggyfa elültetésére került sor ezen a városrészen.  A "piac" név alatt a korábban itt árusító kereskedők kapnak megfelelő, igényes épületet, mely meghagyja a járda és a parkoló közötti közvetlen átjárási lehetőséget is, folytatásaként a Mária utca felújításának és zöldfelület fejlesztésének.

A kórházpark rehabilitációja is szintén része a beruházásnak.

A Mária utcai „piac” kialakítása és kórházpark fejlesztése mellett a pályázati pénzből a Mátyás király utca és a Hősök tere fölött található zöldterület rendezése is megoldódik, ahogy a Csolnoki úti parkoló zöldterület-fejlesztése és a temető déli oldalánál található kerítés melletti növénysor telepítése is.

A „piac” kialakításának konklúziója a következő: a Mária utca teljeskörű felújításának végén lényegesen több parkoló és ami még fontosabb lényegesen több növény kerül telepítésre mint amennyi jelenleg Dorog belvárosában található. A július 1-jén kezdődő homlokzati energetikai felújítása a Petőfi óvodának pedig teljessé teszi a belváros ezen részének a rekonstrukcióját.

Helyszínrajz.pdf
408 KB