Magyar kultúra napja kiállítással, koncerttel, kórusművekkel
Kultúra
2024. jan. 27.

Magyar kultúra napja kiállítással, koncerttel, kórusművekkel

Nemzeti Himnuszunk születésnapján, a magyar kultúra napján ünnepséget szervezett a művelődési házban Dorog Város Képviselő-testülete.

Dorog várossá nyilvánításának 40. évfordulója kiváló alkalmat teremtett, hogy a magyar kultúra napján bemutassák városunk különböző művészeti területeken tevékenykedő tehetséges alkotóit. A panorámaképeket és Dorog neves személyeiről készített portrékat bemutató kettős kiállítással a dorogi képzőművészek alkotásait láthatták a megjelentek.

Az eseményen köszöntőt mondott Erős Gábor országgyűlési képviselő, majd Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke, aki kiemelte Dorog vármegyei jelentőségét. A vármegyei értéktárban 22 dorogi érték kapott helyet, amely az összes vármegyei érték 10%-a!

Dr. Tittmann János polgármester összefoglalta a várossá válás évtizedeinek történéseit. Kiemelte, a közösségek aktivitása a város erősségét mutatja.

A Cantate Kórus műsora és kamarakoncert tette színessé az ünnepet.

A Cantate kórus évek óta számos sikert könyvelhet el hazánkban. Kovácsné Fódi Krisztina Artisjus-díjas kórusvezető sokféle elismerés birtokosa. Városunk Rauscher György Művészeti Díjjal ismerte el tevékenységét, amelyet a Cantilena kóruscsaládjával hazai és nemzetközi szereplések során ért el. Alapítója a hagyományossá vált karácsonyi koncertnek. Énekeseivel nélkülözhetetlen résztvevője a városi rendezvényeknek, gyakori vendég a környék jeles hangversenyein. Számos versenyen nyerte el a Karnagyi különdíjat. Műsorukban elhangzottak Kodály Zoltán, Otto Fischer, John Rutter, Antonin Dvořak, Bárdos Lajos és Karai József művei.

A kamarakoncerten Bartók, Haydn és Szendi Ágnes dorogi zongoratanár, zeneszerző darabjait hallhatták a megjelentek.

Szendi Ágnes főleg kamarazenét komponál, kedvenc területe a hangszeres kamarazene. A több mint 400 műve között gyermekeknek írt darabok is vannak.

Alkotásai időnként elhangzanak a Komárom-Esztergom Megyei Zeneiskolák Kamarazene Fesztiváljain, rendszeresen szerepelnek az Alkotó Muzsikusok Társasága koncertjein és kétévente önálló szerzői hangverseny keretében szólalnak meg az Óbudai Társaskörben.

Lencsés Lajos Stuttgartban élő magyar származású oboaművész műsorán tartja „Arabeszk” c. szóló oboára írt kompozícióját, melyet CD-re is játszott. Több cikkét, beszámolóját, interjúját jelentette meg a Parlando zenepedagógiai folyóirat. Rendszeresen részt vesz az Alkotó Muzsikusok Társasága koncertjeinek szervezésében, zongoristaként kollégái darabjait és saját műveit is játssza.

A kamarakoncerten közreműködtek: Sutyinszki Beáta fuvola, Girgás Ágnes oboa és Illés Ferenc klarinét. Zongorán Szendi Ágnes.