Adatfelvételt készít a KSH
Közügy
2024. márc. 27.

Adatfelvételt készít a KSH

3 témában végez adatgyűjtést a Központi Statisztikai Hivatal, áprilisban indulnak a felmérések.

  1. Időmérleg-felvételt indít 2024. április 8-án a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adatfelvétel az ország 264 települését érinti. A statisztikai módszerrel, véletlenszerűen kiválasztott résztvevőket postai felkérőlevélben értesíti a hivatal. A kutatásban való részvétel önkéntes és anonim. A kérdőívet kitöltők ajándékutalványt kapnak. A felmérés célja, hogy részletes, térben és időben összehasonlítható adatokat szolgáltasson a népesség időfelhasználásáról.
  2. Az utazási szokások felmérésbe bevont közel 15 ezer háztartás címeit a népszámlálási címállományból véletlenszerűen választották ki. Azzal a kéréssel fordulnak hozzájuk, hogy nyolc negyedév során tett utazásaikról tájékoztassák őket. A kiválasztott címeken élő háztartások az összeírási időszakban interneten önállóan tölthetik ki a kérdőívet, vagy vehetik igénybe a KSH kérdezőinek segítségét, akik személyesen (illetve ha már korábban megadták a telefonszámukat, akkor telefonon) felkeresik. A felvétel célja, hogy jó minőségű statisztikai adatokkal valósághű, tárgyilagos képet adjon a belföldi turizmusról, annak változásairól a vállalkozások, az állami és nemzetközi szervezetek, továbbá minden érdeklődő számára, illetve segítse a sikeres turizmusirányítás formálását.
  3. A háztartások és az egyének infokommunikációseszköz-használatára irányuló lakossági felmérés segítségével többek között képet alkothatnak a hazai 16–74 éves lakosság információs és kommunikációs eszközellátottságáról, az egyéni internethasználati szokásokról, az e-közigazgatási szolgáltatások igénybevételéről, az internetes vásárlási szokásokról.  A felmérés választ ad arra, hogyan változnak a magánszemélyek szokásai a fentiekben felsorolt infokommunikációs eszközök és technológiák használatában a korábbi évekhez képest. 

 Részleteket az alábbi plakátokon olvashatnak:

plakat_2024_hikt_v3.pdf
463 KB
plakat_2024_idomerleg_v3.pdf
466 KB
plakat_2024_lusz_v3.pdf
466 KB