Projektindító sajtóközlemény
Közügy
2024. ápr. 2.

Projektindító sajtóközlemény

Dorogi Bányász Emlékmű - Kilátó kialakítása a Kálvária Dombon

Dorog Város Önkormányzata 207.214.776,- Ft európai uniós támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a TOP_PLUSZ-1.1.3-21-KO1-2022-00004 számú, a Dorogi Bányász Emlékmű – Kilátó kialakítása a Kálvária Dombon” című projekt megvalósítására.

A projekt „Esztergomi tengely és hídfőváros térség” indikatív keretösszeg terhére kerül benyújtásra. A projekt megvalósítási helyszíne: 2510 Dorog, hrsz.: 0222/2. A Kálvária dombon 1981-ben létesített Bányász Emlékmű egy telepített aknatorony, amely látképet meghatározó létesítmény, ugyanakkor elzárt, közvetlenül nem látogatható építmény.

Dorog és térsége aktív turisztikai fejlesztése az elmúlt években felgyorsult, látogatóközpontok, gyalogos, kerékpárosutak, Duna-parti fejlesztések valósultak meg, amelyek kínálatához jól illeszthető a kilátó nyújtotta programlehetőség. Az átépítés során, a meglévő a torony szerkezetének minél nagyobb megtartása mellett, az építmény felső szintjét kilátóterasszá alakítjuk.

A fejlesztés eredményeként létrejövő vonzerő működtetését az Önkormányzat intézményei révén kívánja biztosítani:

  • az aknatorony-kilátó a már működő Reimann Bányászati Miniverzum meglévő szolgáltatásait bővíti, egészíti ki. A kilátóhoz vezető túraútvonalak kijelölése mellett a Miniverzumba érkező egyéni és csoportos látogatók részére újabb aktív turisztikai programelemként jelenik meg, ugyanakkor önálló programként is kiajánlható. A létrejövő vonzerő szakmai üzemeltetéséért (turisztikai értékesítés) a Miniverzum stábja felel;
  • a létesítmény műszaki működtetése, fenntartása (állagmegóvás, pótlások, környezetrendezés) az önkormányzat kompetens csoportja feladatát képezi majd.

 

A projekt várhatóan 2025. március 31-ig elkészül.

A projektről bővebb információt a www.dorog.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

Madarász Tímea sajtóreferens

+36 30 431 1652, varosmarketing@dorog.hu