Bázisintézményi program a Dorogi Hétszínvirág Óvodában
Közügy
2024. máj. 13.

Bázisintézményi program a Dorogi Hétszínvirág Óvodában

Dr. Gyarmathy Éva klinikai és nevelés-lélektani szakpszichológus tartott előadást bölcsődei kisgyermeknevelőknek, védőnőknek, óvodapedagógusoknak, tanítóknak, tanároknak.

Az előadás témája: „Az atipikus a tipikus” Mikor a legaktuálisabb, ha nem a napjainkban.

Több mint 90 vendég érkezett a gyermeknevelés minden szintjéről. A cél elsősorban az volt, hogy megértve az idegrendszer diverzitásában rejlő okokat, könnyebben elfogadásra találjanak ezek a gyerekek és nem utolsó sorban tanácsot, ötleteket kaptak arra is, hogy hogyan segítsék fejlődésüket.

A 21. században gyors növekedést mutat az SNI kategóriába kerülő gyermekek száma. Igaz ez a beszédfogyatékosság, autizmus spektrum zavar, súlyos tanulási zavar, súlyos figyelem zavar és súlyos magatartás zavar terén is. A neurológiai háttér átfedései miatt gyakran együtt jelentkeznek az eltérések, így az azonosításuk is esetleges. Fontos tudni, hogy a neurodiverzitás nem betegség, nem gyógyítható. Az eltérő idegrendszeri működés eredménye, mely az egyén egész életében hoz előnyöket és hátrányokat egyaránt.

Összefoglalót kaptak a tanulási zavar, kontroll zavar, autizmus zavar tüneteiről. Áttekintették az idegi átvitel eltéréseit, mint a neurotipikus fejlődés hátterét. Ötleteket kaptak arra, hogy ennek a fejlődésnek a jelenlegi szakaszában mit tehetnek a gyerekek fejlődésének segítésében a tanulási környezet alakításával, a kulturális hidak építésével.