Csaknem 663 millió forintból újulhat meg a gimnázium
Közügy
2024. máj. 24.

Csaknem 663 millió forintból újulhat meg a gimnázium

2026 végére fejeződik be az intézmény energetikai korszerűsítése.

662.755.054 forint támogatásból újul meg a Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium. A beruházást az Esztergomi Tankerületi Központ és a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. konzorciumban valósítja meg. A projekt tervezett kezdése 2024. június 1., ami várhatóan 2026. december 31-ig fejeződik be.

Május 24-én a TOP_PLUSZ-3.3.3-23-KO1-2024-00001-es számú projekttel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartottak az intézményben, ahol Popovics György, a Komárom-Esztergom vármegyei közgyűlés elnöke ismertette a beruházás részleteit. Elmondta, hogy sor kerül az épület teljes körű hőszigetelésére, az elavult nyílászárók cseréjére, hőszivattyús fűtési rendszer kialakítására, továbbá az energiafogyasztás csökkentését szolgálják majd a tetőre telepíteni tervezett napelemek is. Kiemelte, hogy a tornaterem gépi szellőzésének, valamint egyes helyiségcsoportokban a légkondicionálást is kiépítik. Emellett részleges belső felújítás is megvalósul, melynek keretében akadálymentes mosdókat alakítanak ki, illetve felújítják a fejlesztő szobát.

Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere elmondta, hogy a gimnázium azért is fontos a város számára, mert a tematikája összekapcsolódik az alapfokú oktatással, a két tannyelvűségen keresztül egészen az úszásoktatásig. Itt kiemelte, hogy az úszásoktatásban résztvevő gyerekek hamarosan ismét birtokukba vehetik a dorogi uszodát. A polgármester a beruházással kapcsolatban megjegyezte, hogy a pályázat közvetlen célja az iskola infrastruktúrájának fejlesztése, a több mint 50 éves épület jó állapotba hozása. A fejlesztés megvalósítása nem csak Dorogra, hanem számos környező településre is kiterjed, mivel a diákok 76%-a más településekről – például Esztergomból, Tátról, Csolnokról – jár ide. Hozzátette, hogy a beruházás során megtörténik a tető felújítása és szigetelése, valamint a beázások megszüntetése. Fontos megemlíteni azt is, hogy a projekt megvalósításával a fűtés és melegvíz előállítás jelenlegi éves 41,4 millió forintos költsége több mint 50%-kal, míg a jelenlegi éves 170,8 tonnás CO2 kibocsátás mintegy 30%-kal csökken.

A sajtótájékoztatón Erős Gábor országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hiszen Dorog ismét egy mérföldkőhöz érkezett. „Lehet, hogy csak egy gimnázium van a városban, de ez az egy a térségben jelentős. És miért is fontos, hogy ez az iskola is megújuljon? Nagyon egyszerű a válasz: gyerekek járnak ide, akik a hétköznapjaik nagy részét ebben az intézményben töltik el. Mi pedig azt szeretnénk, hogy ne a régi falak között, hanem egy modern, komfortosabb épületben tanuljanak” – jegyezte meg a képviselő.

Muszela Szabolcs, az Esztergomi Tankerületi Központ igazgatója kiemelte, hogy idén 55 éves lesz a dorogi gimnázium, így ez egy nagyon szép alkalom arra, hogy ezt a bejelentést megtegyék. Megjegyezte azt is, hogy a tankerületi központban két gimnázium működik, az Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium és a Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium. Az pedig nagy öröm, hogy mind a kettő szinte egy időben újulhat meg, hiszen nemrégiben fejeződött be az esztergomi intézmény hasonló korszerűsítése.

Vidra Gábor, a Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium igazgatója megköszönte a tankerületi központnak és a vármegyei önkormányzatnak a lehetőséget, hogy támogatás révén megújulhat az intézmény. Megjegyezte, hogy a felújítás után megfelelően tudják majd képviselni a fenntarthatóság eszméjét is.