Átadták az energetikailag megújult Nipl Stefánia Uszodát
Közügy
2024. jún. 7.

Átadták az energetikailag megújult Nipl Stefánia Uszodát

A gazdasági élet szereplőit köszöntötte június 7-én Dorog Város Képviselő-testülete, majd átadták a megújult uszodát

Az idén ünnepli alapításának egy évszázados jubileumát a Molnár Söröző. Kovács Tamás elnök (Dorog Város Barátainak Egyesülete) vetítettképes előadást tartott a söröző elmúlt évtizedeinek történetéről.

1924-ben épült meg (Puchner Márton tulajdonos által) Dorog központjának kultikus helye, egy igazi közösségi tér a kultúra, az irodalmi estek, zenekari koncertek, egyesületi találkozók mellett a teljesítménytúrák állomása, a helyi sportélet egyik központja. A Molnár-család évtizedek óta vezeti a sörözőt, amelyet ezúttal a vármegyei közgyűlés elnöke, Popovics György emléklappal ismert el.

A konferenciateremben előadást tartott dr. Tittmann János polgármester Dorog gazdasági életének elmúlt évtizedeit meghatározó szereplőinek tevékenységéről.

Sok évre visszatekintő segítségének és adományainak elismeréseként a dorogi önkormányzat Pro Urbe Díjat adományozott a Baumit Kft.-nek. Dr. Tittmann János polgármester beszédében külön kiemelte a vállalat értékteremtő és adományozó tevékenységét az önkormányzati beruházásoknál, és a városkép-fejlesztésekben.

Járomi Judit, a Baumit Kft. ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: - Hatalmas megtiszteltetés, hogy átvehettem a Pro Urbe Díjat a Baumit Kft. nevében. Ez az elismerés annak a bizonyítéka, hogy közös erőfeszítéseink révén hozzájárulhatunk Dorog város fejlődéséhez és szépüléséhez. Köszönjük a városnak! Az uszoda felújítása a Baumit Szívvel-lélekkel Programunk részeként jöhetett létre, mely keretei között időről időre azt vállaljuk, hogy egy-egy gyermek- vagy közintézmény felújítását Baumit anyagokkal támogatjuk.”

A konferenciát követően került sor az energetikailag és esztétikailag megújult Nipl Stefánia Uszoda átadására.

Az uszoda felújítását a Baumit Kft. több, mint húszmillió forintos termékfelajánlással segítette. Homlokzati hőszigetelés készült, a lapostető helyett alacsony hajlásszögű félnyeregtető. A tetőt 50 kW-os napelem-rendszerrel szerelték fel, amelyhez szigetszerűen működő 100 kW kapacitással működő tárolórendszert is kialakítottak. Kondenzációs gázkazánt építettek be, de természetesen a távhőről sem választották le az épületet.

A medencéknél az elavult rendszerű vízgépészet cseréje is megtörtént. A füvesítés, növényzet megújítása mellett, napvitorlákat helyeztek el a kisebb medence fölé.

A belső teret kifestették, beléptető rendszert, galériát alakítottak ki, továbbá megújult a szaunavilág és a gőzterem.

A téliesítéshez az önkormányzat megrendelte az új sátorfedést.

Erős Gábor országgyűlési képviselő köszöntő beszédében kiemelte, az uszoda nem csak a dorogiaknak, de a térségben élőknek is fontos. Ezzel a beruházással egy megújult sportkomplexumot avatott a város, amely a térség első uszodájaként nyitotta meg kapuit 100 esztendővel ezelőtt.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke bejelentette: uniós támogatással, mintegy 500 millió forintból valósulhat meg a hajdani homokvasút Dorogi-medencét érintő útvonalán a kerékpározható turistaútvonal, amely Dorog mellett a térség több települését érintő fejlesztés. Az eseményen jelen voltak Bajót, Csolnok, Sárisáp, Annavölgy, Tokod polgármesterei. A sikeres pályázatról hamarosan további részleteket közlünk!

A szinkronúszók műsorát követően a dorogi lakosság és a térségben élők birtokba vehették a két medencés sport és rekreációs intézményt.