Luca napján, karácsony felé
Kultúra
2015. dec. 14.

Luca napján, karácsony felé

Luca napján minden évben megrendezi a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat a hagyományos „Luca napján, karácsony felé - Weihnachten steht vor der Tür" elnevezésű programját, amelyen idén ismét számos produkciót láthatott a közönség a dorogi művelődési házban.
Vörös Jánosné, a nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte az érdeklődőket, majd a Sváb Party fúvósai kezdték a műsorfolyamot.
Kolonics Péterné átadta a német helytörténeti vetélkedőn részt vett tanulócsoportoknak a díjakat. Az idén a legtöbb pontot a Zrínyi iskolások gyűjtötték a több feladatból álló vetélkedőn. A csapat felkészítője Dankóné Tamási Bernadett tanárnő volt.

geiszlerjzsef.JPG
A hagyományokhoz híven a „Dorogiak Dorogért" díjat - az emlékplakettet és oklevelet - is a Luca napon adta át Dankó József kuratóriumi elnök. Az idén Geiszler József helytörténeti kutató, közéleti személyiség vehette át a kitüntető címet. Sokszínű gyűjteménye számos dorogi helytörténettel foglalkozó tárlat alapját jelentette, ugyanakkor aktív tagja a Dorogi Német Nemzetiségi Énekkarnak, Dorog Város Barátai Egyesületének, az OMBKE dorogi csoportjának és a Wendlingen-Dorog Baráti Egyesületnek. Sikeresen bekapcsolódott a kutató gyerekek mentorálásába is.
A program a kórusok és a Bányászzenekar fellépésével folytatódott a Luca nap.