Musicallel, operett részletekkel fűszerezett Karácsonyi Gála
Kultúra
2015. dec. 21.

Musicallel, operett részletekkel fűszerezett Karácsonyi Gála

Immár 10 éve, hogy minden évben megrendezik városunkban a Karácsonyi Gálaműsort a művelődési házban. A hagyományos rendezvény ezúttal egy elismerés átadásával kezdődött. Nádor Magda operaénekesnőt, munkássága elismeréseként 60. születésnapján emléklappal jutalmazta Dorog Város képviselő-testülete.
Nádor Magda operaénekes, egyetemi docens, drámai koloratúrszoprán. 1955. december 16-án, Dorogon született. Gyermekkorában 10 évig tanult hegedülni a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskolában, majd Esztergomban folytatta zenei tanulmányait. 1975-től 1981-ig a Zeneművészeti Főiskola ének szakán Fábry Edit tanítványa volt. 1981-ben és 82-ben a Magyar Állami Operaház magánékese, 1982 és 1993 között a berlini Komische Oper tagja volt. Vendégművészként szerepelt a milánói Scalában, Londonban, Stuttgartban, Amszterdamban, Párizsban. 1994-ben betegsége után tért vissza, először Miskolcra, majd Németországba szerződött. Énekesként 1999-ben vonult vissza.
Már zeneakadémiai tanulmányai alatt tanított a Győri Konzervatórium ének tanszakán. Több éven keresztül tanított a Semmering-i Nyári Mesterkurzuson is. nador_magda.JPG
1999-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekmódszertan tanára.
Fontosabb szerepei között szerepel Constanze (Mozart: Szöktetés a szerájból), Az Éj királynője (Mozart: Varázsfuvolájában), Violetta (Verdi: Traviata című operájában).
Díjai között a legértékesebb a Bel Canto nemzetközi énekverseny zsűri díja, és a Kammersängerin cím. A dessaui opera harmadik, örökös tiszteletbeli tagja (1999).
Művei „Az erő a nyugalomban rejlik", mely 2000-ben, a „Nem egyformán lélegzünk" pedig 2004-ben jelent meg. Ugyanebben az évben szerezte meg a DLA fokozatot is.

A fentiekben bemutatott életút és kiemelkedően magas szakmai színvonalon végzett munkássága elismeréseként döntött Dorog város Képviselő-testülete az Elismerő emléklap adományozásáról Nádor Magda részére.

Az elismerést dr. Tittmann János polgármester adta át a művésznőnek, aki elmondta, hogy szülővárosának és a dorogi zeneiskola volt pedagógusának, Vörös Lili néninek köszönheti, hogy elindult az énekesi pályán.
A díjátadás után egy különleges zenés műsoros estet láthattak, neves színészek - köztük Fésűs Nelly - előadásában.

 

A gálaműsort Sopsits Árpád, Balázs Béla-díjas színház- és filmrendező, forgatókönyvíró rendezte.

Mindannyiuknak, valamennyi dorogi családnak kívánunk szeretettel teljes, meghitt karácsonyt, egészségben, örömökben és sikerekben gazdag, békés Boldog Új Esztendőt!