Dorogon a megye filmtörténete: 100 év – 200 film
Kultúra
2018. nov. 20.

Dorogon a megye filmtörténete: 100 év – 200 film

Dorogon a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeumban november 29-én 17 órai kezdettel várják a megyei filmtörténet iránt érdeklődőket, rajongókat. Cserteg István filmkutató tart filmes előadást Komárom-Esztergom megye filmtörténetének 100 évéről, és a benne készült 200 filmről. A filmes és képekkel gazdagon illusztrált előadás után beszélgetésre kerül sor. Mi köze a megyének az Egri csillagokhoz, Asterixhez és az Öreg bánya titkához? Kiderül ezen az estén.

100 éves a megyei filmgyártás története. Komárom-Esztergom Megyében 1917-ben forgattak először játékfilmet. Deésy Alfréd rendező ebben az évben több magyar játékfilmet forgatott Tata-tóvárosban a Star Filmgyár megbízásából. Folyt az első világháború és mégis igen gazdag élet jellemezte a háttérországot. Egy biztos, kezdetét vette a magyar kultúra újabb fejezete, amelyben a mozgóképek játsszák a főszerepet.

Melyek a közeli népszerû forgatási helyek? Kik a megyei Oscar díjasok? Kik rendezték a megyében a legjobb filmeket?
Cserteg István 5 éves filmes kutatásának célja, hogy a Komárom-Esztergom megyében forgatott filmek megmaradjanak az emlékezetben. Legendás hazai és nemzetközi színészek fordultak meg megyénkben a 100 év alatt. A 100 évben 200 film készült a megyében. Rekorder gyanús, hogy a megye 76 településéből több mint negyvenben forgattak filmeket.

Dorog, Csolnok, Esztergom, Piliscsév ......hosszan sorolhatók a közeli forgatási helyszínek. A részleteket megtudhatjuk Cserteg István előadásában.

Várjuk Önt és családját az előadásra.

2018.11.29-én 17 órától
2510 Dorog
Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum
Bécsi út 42.
Információ: 33/509-640