SAJTÓKÖZLEMÉNY: KONFERENCIÁT TARTANAK A MŰVÉSZET ÉS EUCHARISZTIA TÉMAKÖRÉRŐL
Kultúra
2019. máj. 10.

SAJTÓKÖZLEMÉNY: KONFERENCIÁT TARTANAK A MŰVÉSZET ÉS EUCHARISZTIA TÉMAKÖRÉRŐL

A Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum sikeres pályázatának eredményeként Művészet és Eucharisztia címmel nagyszabású konferenciát szerveznek az intézményben 2019. május 11-én. A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00072 pályázati azonosító számú program az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósul meg. 1938-ban rendezte meg először hazánk, pontosabban Budapest az Eucharisztikus Világkongresszust, amelynek programjaihoz Dorog aktívan csatlakozott. 2020-ban ismét a főváros ad otthont a négyévente a világ valamely városában megrendezendő ünnepségsorozatnak.
Dorog - nyolcvan év után - ismét szerepet kap ebben. Az Eucharisztia 1938-2020 témakörében, 2019. május 11-én, a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár által szervezett és az intézményben tartandó konferencián a Művészet és Eucharisztia témakörét dolgozzák fel az előadók.
Felsőboldogfalva, Dorog testvértelepülésének tiszteletese a helyi templom megújítását ismerteti, majd Végh Éva Raffaello Athéni iskolájának képszerkesztését boncolgatja. A reneszánsz alkotás az eucharisztia megjelenítésének komplex műve.
Dankó József alpolgármester a dorogi művészeti teljesítményekről beszél, míg dr. Tittmann János polgármester az eucharisztia és a művészet megjelenítéséről tart vetítettképes előadást a régi könyvek alapján.

A Művészet és Eucharisztia című program a TOP-1.1.16-H-ESZA-2019-00072 támogatási szerződés alapján az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósul meg.


A projektről bővebb információt a www.dorog.hu oldalon olvashatnak.


További információ kérhető:
intvez@dorogikonyvtar.hu