Jelenben a múlt

Jelenben a múlt

Pályázat nyertese: Dorogi Hétszínvirág Óvoda

Pályázat címe: Jelenben a múlt

Pályázati azonosító: TOP 7.1.1-06-H-ESZA-2019-01159

A projekt kezdete: 2021. szeptember 5.

A projekt zárása: 2021. október 15.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KREATÍV FOGLALKOZÁS, TÉMAHÉT, KIÁLLÍTÁS A PROJEKT HETEIBEN

Szepteezdődött egy bányászati emlékhelyen, Dorogon a Jubileum téren. Itt várták az óvónők a szülőket és a gyerekeket, hogy egy kreatív foglalkozás keretében ismerkedjenek a bányászattal. Készíthettek bányászlámpást és kanárikat kalitkában. A régi bányászok kanárikat vittek magukkal a bányajáratokba, mert ezek az érzékeny madarak hamarabb érzékelték a metán vagy szén-monoxid gázok felgyülemlését, így még időben elkezdhették az emberek kimenekítését.  A következő héten a gyerekek kirándulásokat tettek a város bányászathoz köthető épületeihez, emlékhelyeihez,megtekintették a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kiállítását. Megismerkedtek a szén kialakulásával, majd szénnel rajzoltak. Bányászdalokat tanultak.

A témahét célja volt városunk múltjának megismerése, tapasztalatszerzés a bányász szokások, eszközök, hagyományok terén.
A bányász téma meglepően érdekesnek bizonyult a középsős és nagycsoportos óvodások részére. Az óvodapedagógusok a korosztálynak megfelelő fejlődést segítő tevékenységeket terveztek. A témára hangolódást beszélgetéssel, könyvek képeinek nézegetésével, projektoros kivetítéssel végezték. A gyermekek szívesen beszéltek a városi Bányásznapi élményeikről is: a programokról, kézműves tevékenységükről, a játékokról, a családdal közösen eltöltött időről.  
Heti tevékenységek során megismerkedtek a bányászat matematikájával. Ezen a héten a mindennapi mesék, versek is a bányászathoz kötődtek. A bányász munka, az eszközök, a hangulat megjelenítésére a kézműves tevékenységek adtak alkalmat, készült: meseillusztráció, poszter, bányászlámpa vegyes technikával, a szénrajzot is kipróbálhatták a gyermekek, az egyéni megoldások mellett a közös munka is megjelent. Minden csoportban a szabadidőben játékfelajánlásként a bányászos szinezők gyarapíthatták a kínálatot.
A városunk bányász múltjához kapcsolódó épületeket, helyszíneket is megismerték a gyermekek Meglátogatták a városban található emlékműveket és kirándulást tettek a Kálvária dombon található aknatoronyhoz, a Mária barlanghoz, bányásztemplomhoz, egy csoport a táti szénrakodóhoz is eljutott.
Kiállítást is megtekinthettek az óvodások a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumban. Október 9-én egy hét állomásos kreatív napon vehettek részt a gyerekek, melyet egy jó hangulatú gyermekkoncert zárt. Október14-én a rajzpályázat kiállítására, majd eredményhirdetésére került sor. Október 15-én a projekt zárásaként az óvodához és a városhoz köthető személyiségek meghívásával egy kötetlen beszélgetést tartottunk, ahol mindenki megoszthattta az óvodával ill. a várossal, bányászattal kapcsolatos emlékeit. Itt mutattuk be az óvoda emlékkönyvét.

 

őszi krea_top.pdf
19 MB